lunes, 28 de octubre de 2013

PRECEPTE DEL MES D'OCTUBRE

"SÉ TU MATEIX, ELS ALTRES JA ESTAN AGAFATS"

Per què ens encabotem en no ser nosaltres, a ser com els altres? El més bonic que ens pot succeir és ser diferents i enriquir-nos amb les diferències de la resta. Hem d'aprendre que no ens preocupa la percepció que tenen els altres de nosaltres. Si sempre estem tractant de ser algú que no eres, mai seràs del tot feliç. Seguix el teu propi estil. No cal copiar als altres, cal conéixer les nostres pròpies imperfeccions.
Som únics, irrepetibles i extraordinaris. Ni una sola sola persona d'este planeta és com tu.

Ningú pot somriure la teua somriure, ni parlar les teues paraules.
Eres únic!

Mai, mai ho oblides.


domingo, 27 de octubre de 2013

BABE, EL PORQUET VALENT


QUÈ T’HA FET PENSAR?
Babe, el porquet valent és una pel·lícula que a simple vista podem definir-la com infantil o fins i tot divertida. No obstant això, té un rerefons moral que et fa pensar sobre determinats valors que podem observar al llarg del film ja siga l'amistat, la convivència, la il·lusió, la llibertat o la voluntat entre altres molts més. Si obris els ulls i al mateix temps un poc el teu cor, pots adonar-se de que Babe és un xicotet porc orfe que arriba a la granja Hoggett, on viuen plaentment un grup d'animals. Cada un té allí el seu lloc i les seues respectives funcions. Babe sap que és un porc però no sap ni com són estos animals, ni si vullga què fan. A causa d'estos interrogants, el protagonista de la pel·lícula es relaciona amb el gos Fly, este ho cuida i li ensenya les seues labors com a gos en la granja. Ja que Babe desconeix la seua verdadera funció, comença a actuar com si fóra un gos i inclús passa a considerar-se com un més d'ells. Ací veiem la primera oposició entre "així són les coses" i "decidir com volem que sigan" ja que a pesar de ser físicament per fora un porc, ell no sé sent així per dins. Un altre cas on tenim present esta oposició és en l'ànec Fernando. L'ànec enfront del temor de tornar-se inútil en la granja i que per això se'l mengen, es tornat un poc boig. Esta és la raó per la qual busca alternatives i pensa que si canta pels matins a l'alba abans que el gall de la granja, el seu destí canviarà.
També ens trobem amb dos tipus de vida molt diferents en la pel·lícula: els que es conformen amb el que tenen, amb la qual cosa es creuen que són només per haver escoltat comentaris dels altres sense ni tan sols haver-se donat l'oportunitat a ells mateixos de preguntar-se quin és el verdader motiu de per què són el que són, per què fan el que fan i per què estan on estan; com per exemple les ovelles i els gossos. Però a més hi ha un altre tipus de vida característic dels què busquen alternatives, els que experimenten, s'arrisquen a equivocar-se, i amb açò després aprendre. S'enfronten a altres reptes, no tenen por de fer-ho malament perquè estan segurs de que després d'açò trobaran respostes a les seues preguntes; són animals com el jove Babe o l'ànec Fernando, que amb autoestima, gran cor, voluntat i l'afany de superar-se a ells mateixos aconsegueixen el que es proposen.
I gràcies a tot açò aconsegueixen trobar la felicitat, però molt després d'haver-se enfrontat el protagonista a grans reptes com les burles dels seus companys pel seu desig de convertir-se en un porc oveller i comentaris despectius cap a ell, els zels per exemple de Rex per haver-li "reemplaçat el puesto" ajudant a Fly amb el ramat, trencar les regles de les tradicions com passar de ser el plat principal en el sopar de Nadal dels seus amos a aconseguir el primer premi en un concurs que suposadament només es realitzava a fi de ser interpretat per gossos pastors. També hem de dir que tot açò no hauria sigut possible sense el seu esforç constant, sense les seues ganes d'aconseguir tot el que es proposa. Tampoc hauria sigut possible si no haguera demostrat que posseïx un gran cor i que ajuda a tots, per això es converteix de seguida en un membre entranyable per a tots i indispensable. No sols per les seues qualitats dirigint el bestiar, sinó també per la seua bondat i bons sentiments.

QUÈ TE A VEURE AMB LA FILOSOFIA?
Babe, el porquet valent té un desig enorme de saber i açò depèn del seu mode de mirar les coses. Tots els animals tenen la mateixa realitat, però no tots es fan les mateixes preguntes. Per exemple el protagonista busca el sentit de viure i les respostes a les preguntes d'un foli en blanc que fa referència a la seua vida. Babe canvia la mirada, es fixa en les coses i busca la sorpresa del que li rodeja. És xicotet però té clar que lluitarà pel que ell vol, busca la veritat a pesar que no està segur que la trobarà. Sap que tot és passatger, però que només quedarà el simple record de les coses que és el que les manté vives. Babe té una actitud filosòfica.
Un exemple molt clar i al mateix temps concret de la presència de la filosofia en el film és just amb l'arribada del porquet a la granja: és acollit pels gossos i com desconeix la seua finalitat en eixe lloc, s'adapta a ells i actua com ells. Inclús gràcies a açò acaba descobrint que la seua verdadera vocació és realitzar les funcions de gos pastor. Açò està relacionat amb un mètode filosòfic que fa referència a la importància d'experimentar, que quan deduïm que les coses són d'una forma concreta o ens deixem enganyar pels altres, estem equivocats, perquè som com a esponges: anem aprenent amb el temps.




PRECEPTE DE SETEMBRE DEL SENYOR GARCERAN

"QUAN PUGUES TRIAR ENTRE TINDRE RAÓ O SER AMABLE, TRIA SER AMABLE."

El més important en la vida és ser feliç. Este objectiu és més fàcil d'aconseguir si nosaltres ens esforcem a ser amables. Quan tenim ganes d'imposar la nostra raó ens exposem a la discussió, amb la qual cosa perdem a vegades amics o simplement fem patir persones que volem. Ser amable és gratis, senzill, i segur que al final el resultat és més clar.


Sent amable amb els altres sumarem en compte de restar.



Cristinateoria

Si vols que un examen t'isca de 10 i t'ho has preparat, utilitza el mateix bolígraf, llapis o color que ja havies utilitzat anteriorment. A mi m'ha funcionat, crec que em dóna una espècie de seguretat i tranquil·litat, perquè només "él" i jo sabem l'esforç que vaig fer per traure una bona nota.


Preguntar implica aprendre

Estem en un moment en què ens conformem amb tot el que tenim sense ni tan sols preguntar-nos el perquè de les coses. Veiem normal encendre la televisió i escoltar un senyor com ens conta notícies que passen en llocs a centenars de quilòmetres de nosaltres o inclús sobre el temps que farà esta setmana gràcies a satèl·lits de l'espai. També entra dins de la normalitat que d'estrényer una tecla puguem parlar amb algú a través d'un mòbil, que buscant en Google trobem milions de respostes a qualsevol cosa que busquem o tal cosa com que la gent es dedique a comprar estreles!! Però, i què passa amb nosaltres? Per què som els únics que vivim en la Via Làctia? Com hem arribat a parar a la Terra? Com es pot formar una persona dins de la panxa de la seua respectiva mare durant 9 mesos? Per què tenim dos ulls en compte de tres?


Preguntar no és roín. La curiositat i el desig d'aprendre té com símptoma una actitud d'obertura que se sorprén inclús davant el que ens resulta molt familiar.


La filosofia


La filosofia és una disciplina que estudia la història del pensament. Les paraules són per a comprendre-les, dóna igual el que es diga o la paraula que s’empre, l’important és que siga compresa.



Aquesta matèria a banda d’oferir-te conèixer el que altres persones han pensat o deduït al llarg de més enllà de la nostra era, ens ajuda a desenvolupar el nostre pensament o raonament.