jueves, 20 de febrero de 2014

PER QUÈ ÉS MÉS REAL EL RECORD QUE LA IMAGINACIÓ?



Els records estan guardats en la nostra memòria. Són els nostres, ens identifiquem amb ells perquè els hem viscut, sentit o patit. En canvi la imaginació, és una simulació, és a dir, et pots identificar o no amb ella, pot estar en la nostra memòria durant anys o oblidar-te a l'instant següent. El record, perdura, els records del passat són reals.

PRECEPTE DE FEBRER

"La felicitat a deshora no ho és tant, perquè la felicitat també té el seu moment"

La felicitat s'aconseguix vivint en el present, disfrutant del positiu que existix en la teua vida. Però no significa no tindre sons ni desitjar canvis. La felicitat està a l'abast de tots, en tot moment o situació, no hi ha felicitat a destiempo,y a més si diuen que la felicitat dura un moment, no és la vida un conjunt de moments?

domingo, 9 de febrero de 2014

EL SENYOR DE LES MOSQUES


El senyor de les mosques reproduïx la vella qüestió filosòfica de "Què passaria si...?". Què passaria si un avió que transportava una càrrega completa de xiquets de l'escola s'estrela en una illa deserta sense sobrevivents adults? Què passaria amb eixos xics? Quines esperes d'ells? Com prendran la situació? Serien capaços de sobreviure?

Els personatges comencen a notar que estan sols i si volen fer-ho, hauran de triar primer un líder. Els xics són d'una cultura civilitzada i que duen a terme una democràcia en l'illa.
Però en la novel·la es qüestiona la verdadera naturalesa dels sers humans i la forma en què utilitza este simbolisme intricat. Es plantegen diverses idees relacionades amb la filosofía:
L'optimista, creu que el temps que la humanitat manté una sensació de llibertat en la societat, que prevaldrà la pau entre els sers humans.
Filosofia "pizarra en blanco", també creiem que els humans naixen generalment de bon cor
Es considera la humanitat s'interlocutòria interessada, egoista, etc.
I finalment, es considera que el ser humà és roín per naturalesa i han de ser sotmesos a un estricte control legal a fi de mantindre l'estabilitat i la pau.
Però quina porta la raó? I hagueres sigut tu el que estava en l'illa? Faries el que la societat espera? Seguiries les regles perquè tot funcione i de treball? Incompliries algunes regles per al teu propi benefici? Què faries si les regles de la societat o pressions s'alçaren?
Pense en "El Senyor de les Mosques" com un manual necessari per a una visió sobre el comportament d'una societat

Alguns dels conflictes més importants de senyor de les mosques:

Ralph vs Jack
Ralph representa l'orde i la tranquil·litat en la societat. Des del començament de la novel·la, Jack volia ser cap de la tribu. Finalment Jack va créixer prou de Ralph cansat que va acabar dient: "Yo no estic jugant amb tu" i se'n va anar de la tribu de Ralph. A l'eixir, ell va formar la seua pròpia tribu i es va fer cap. No obstant això, mentres que Ralph era la democràcia i la pau, Jack era l'anarquia i la barbàrie. Jack transforma en una criatura salvatge-com i va destruir la civilització de Ralph alhora que promet als xics en la seua protecció tribu de la bèstia, el control i la "diversió".

Xics vs Naturalesa
Els xics se van anar a caçar moltes vegades per a tractar de mantindre's amb vida. Al principi de la novel·la, Jack tenia por de matar la porca. No obstant això, cap al final, Jack va assassinar brutalment la porca i va abaixar el cap en un pal. A més, Jack, els seus caçadors, i Ralph "violación" d'un porc en una última part de la novel·la, i maten a un parell de gorrins (açò és en realitat molt difícil d'arreplegar i molts no es donen compte d'açò) .

Xics vs Piggy
Piggy representa als dèbils, o els nerds, que sovint són víctimes. Els xics el van torturar perquè és el greix i necessita este tipus de lents grossos. La seua tortura també pot ser considerada com una falta d'enteniment, perquè els xics havien probable és que mai vaig conéixer a ningú amb problemes com el seu. Açò es pot veure en la falta del xic d'enteniment de l'asma, o "culo-mar". Degut al fet que és un blanc fàcil per a intimidar, que és arreplegada en un terreny, en especial Jack que es veu al llarg de la novel·la colpejar Piggy cada vegada que es molesta.
Jack vs Societat
La qualitat de barbàrie que es planteja en Jack en tot el llibre és realment una rebel·lió contra la societat. Ell es va cansar de rebre ordes de Ralph i la participació en el sistema democràtic que no tenien. Este sentit de l'anarquia ha d'haver existit dins d'ell abans de que començara la trobada en l'illa, però les seues experiències servit per a traure-ho d'ell.

Qüestions clau:

La necessitat de la Civilització i l'Orde
Les lleis i regles són sens dubte indispensable per a mantindre el costat més fosc de la naturalesa humana en la línia, la qual cosa Ralph no es dóna compte. Quan tots els aspectes de la civilització comencen a desaparéixer en l'illa, els xics tornen a una part més primitiva de la seua naturalesa, i que es convertisquen en els salvatges, i l'anarquia substituïx a la democracia... Jack substituïx Ralph. Societat manté a tots junts, i sense civilització i normes, ideals, valors del xic, i les idees bàsiques del que és correcte i l'incorrecte s'oblida, i els mals de la naturalesa humana en el seu interior emergixen.

Naturalesa humana
Esta pel·lícula tracta de posar la naturalesa en primer pla. La naturalesa no es preocupa pels xiquets o les seues accions, però els xiquets són dependents d'ella. Pense que es realitza una crítica en la qual destaca que l'home trenca la naturalesa sense pensar en les conseqüències.

Potència
Els diferents tipus de poder, algun usats i abusats. El poder democràtic es mostra quan les opcions i les decisions són compartides entre moltes persones en l'illa. La petxina representa el Poder Democràtic. Governa Ralph usant Poder Democràtic, també el Contracte Social. Consulte altres notes sobre Contracte Social. Jack mostra el poder autoritari, amenaçant i aterrint als altres. Ganivet simbolitza açò, es referix a les notes sobre el ganivet. Alguns dels xics utilitzen la força bruta, quan la caça de porcs, i més tard a la caça de Ralph.

La por del que es desconeix
La por del xiquet a allò que s'ha desconegut en l'illa provoca la por de la bèstia. Simon entén la por del que desconeix i la malaltia essencial de la humanitat, no obstant això els xics no ho fan.

Ceguera i Visió
Piggy és cec al seu entorn immediat, però realment entén el que està passant en l'illa. Per desgràcia, els xics no es donen compte que Piggy veu més i se li tracta malament i és finalment assassinat per Roger.

Relacions directes que podem trobar al a pel·lícula:

Piggy i les ulleres, ho fan més intel·lectual; la caragola de mar es referix a la Democràcia i l'Orde; el Comportament de Simon representa a Crist com la figura, la bondat pura; L'illa és un microcosmos que representa el món; La bèstia és la capacitat per al mal en tot el món; El comportament de Roger representa maldat i sadisme (cap al final, inclús mata a Piggy); El comportament de Jack representa salvatgisme i l'anarquia; el Comportament de Ralph representa... la democràcia i la civilització, i la capacitat per al mal en tot el món; i per últim, el Senyor de les mosques representa el diable, gran perill (Simon parla amb ell i es desmaia mostrant que té por.


domingo, 2 de febrero de 2014

ÈTICA PER AL MEU FILL


CAPÍTOL I
Este capítol tracta sobre l’ètica que és un saber imprescindible perquè en això “ens dóna a la vida”  i que hem d’aprendre o distingir entre lo bo i lo roí. A partir de tot açò Savater arriba a la paraula llibertat; allò que tem o deixem de temir però sense molestar a ningú, és a dir, que els homes actuem d’una manera o una altra segons la nostra voluntat i podem equivocar-nos, en canvi, els animals i la resta de éssers no. Ells actuen per instint, així, en el llibre parla de llibertat com el que ens diferència de to el que es mou necessàriament i irremeiablement.
També fa dos aclariments sobre la llibertat:
  1. -          No som lliures de triat el que ens passa però si lliures per a respondre al que ens passa.
  2. -          No és el mateix ser lliure que ser omnipotent.

Este capítol m’ha fet pensar molestes coses sobre com hem d’actuar les persones en diferents àmbits de la nostra vida i crec que segons la nostra manera d’actuar va directament relacionat amb la nostra educació, cal inculcar-ho des del bressol, les normes, per a no equivocar-nos al prendre una decisió; i com bé diu en el llibre si actuem sempre com volem sense pensar en les conseqüències pot emportar-nos problemes irreversibles en la nostra vida, és a dir, que la llibertat de triar depèn de la voluntat, però la nostra voluntat no és l’única en el món.
Hem de saber distingir entre el que està ben fet i el que no ja que esta faceta de l’ètica influeix sobretot en les relacions humanes, el ser acceptats als altres per a poder viure; perquè per exemple amb la mentida es destrueix a si mateix i destrueix la confiança de la gent en eixa persona.
La frase: “l’única cosa que a primera vista tots estem d’acord és que no estem d’acord amb tots” és molt important, hem de tindre en compte que no podem estar tots d’acord pel que hem de respectar les opinions i decisions de cada un dels individus, és a dir, que hem de respectar als altres, sempre que eixes opinions són bones pera  la societat i per a l’individu.
Este capítol tracta molts aspectes de què hem treballat en classe, com per exemple la conducta. Cridem conducta al conjunt d’accions que permeten sobreviure a un ésser viu, la seua capacitat de cridar, mantindré i desenvolupar la vida. Esta conducta està acompanyada per la consciència i ajunten formes en el comportament humà que ve relacionat íntimament amb l’ètica.

CAPÍTOL II
El segon capítol del llibre parla sobre saber triar bé les diferents decisions que es presenten al llarg de la nostra vida i poder ser crític a l’hora de saber triar entre el que ens agrada i el que hem de fer. També parla sobre els diferents motius que ens porten a fer diferents coses que són les ordres, els costums i els capritxos. Les dos primeres són coses que estan imposades per algú perquè la nostra llibertat està controlada.
Este capítol fa molt en què pensar, sobretot a l’hora de triar quelcom crucial en la nostra vida, com el capità del arco del llibre podem trair el que ens afavorisca a nosaltres, però no si per afavorir-nos hem d’encreuar-nos en la vida dels altres. Aquesta actitud no seria ètica ja que fer per fer les coses per un mateix, els altres han de sacrificar-se, és a dir, cal parlar de llibertat però hem de ser lliures atenent a les ordres i costums que ens vénen imposats.
A més a més, parla dels conflictes morals entre els quals destaca:
  •  Conflictes entre normes (deures)
  • Conflictes entre normes i interessos (voler i deure)
  • Conflictes entre interessos (voler)

També intervé el condicionament operant, és una forma d’aprenentatge en què la conseqüència (l’estímul reforçador) és degut a la resposta que prèviament ha emès el subjecte. El condicionament operant implica l’execució de conductes que operen sobre el ambient, per tant, és fruit de l’associació d’una certa conducta amb l’obtenció de resultats positius o negatius. El condicionament operant és un tipus d’aprenentatge associatiu al desenvolupament de noves conductes en funció de les seus conseqüències. En el condicionament operant les conductes s’emeten espontàniament i les seues conseqüències determinen l’aprenentatge. Així les agradables tendeixen a enfortir una conducta, en canvi les desagradables tendeixen a debilitar una conducta. També intervé l’aprenentatge vicari, és a dir, per observació.

CAPÍTOL III
En resum, este capítol tracta sobre la llibertat, aquella que ens permet triar correctament en qualsevol circumstància atenent al que és ‘bo o roí’ per a nosaltres, que no per a tot el món quelcom serà ‘bo’ o tampoc ‘roí’, a cada persona li pareixeran bones unes coses i roïnes unes altres, segons les situacions en què es trobe la dita persona.
Les ordres, costums i capritxos no sempre són bones per a nosaltres  i no hem d’estar esclavitzats per elles, encara que no sempre perquè a vegades, poden resultar convenients i agradables, o si que haurem d’aprendre a triar per a nosaltres mateixos. Savater  ens va a distingir entre moral i ètica, però són conceptes molt diferents.
La reflexió que he tret és, que perquè algú superior a tu, et mane fer alguna cosa per molt superior a tu que siga, si a tu no et pareix bona fer-ho has de tindre prou capacitat per a decidir el no fer-ho, ja que, per exemple, el comandant nazi encara que li’l va manar algú, no ho tenia d’haver-ho fet, ja que suposava a vida de molta gent.
El concepte de bo o roí, es molt diferent en cada persona, cultura, societat, ja que d’això depèn el viure millor o pitjor. A partir d’ara pensaré dues vegades les coses que faig per a saber si està bé i és bo per a mi, el fer-ho o en cavi, està malament i és roí quant a les conseqüències que puguen tindre.
Este capítol té a veure amb la cultura. Una societat està determinada pers unes estratègies i una manera de procedir i per això estan instituïdes, és a dir, que hi ha unes normes que les regeixen. Para també de subcultures i contracultura. La subcultura és un grup social que posseeix i transmet dins de la cultura una sèrie de patrons culturals diferents dels de la cultura dominant, com per exemple, els gòtics; i la contracultura és un grup social que dins d’una cultura qüestiona deliberadament les normes culturals i sent i actua en oposició a elles, com això de creuar els semàfors en roig.
La cultura ens va a condicionar, però no ens determina, per tant ens dóna possibilitats. L’intercanvi entre cultures pot donar lloc a factors negatius i positius. En la dimensió social de la moral podem parlar d’immoralitats, és a dir, les normes que s’incompleixen o l’anomia, si les normes perden rigor.
La moral utilitza un lenguatge precriptible, respecte a la dimensió personal de la moral, els codis morals no tenen valor si les persones no les accepten i no les practiquen. L’individu té llibertat pera acceptar una norma que li diu el que ha de fer. El fer-ho o no és una responsabilitat de l’individu, les normes són generals i l’aplicació a cada cas ha de ser feta per l’individu. En les societats modernes inclús poden existir normes contradictòries, per la qual cosa l’individu ha de decidir com a actuar. Teories ètiques, la norma moral és aquella que diu el que hem de fer ‘tots han de fer x’. El juí moral és una valoració de quelcom ‘x és bo’; tot açò és el que he trobat en relació amb la filosofia en aquest capítol.

IV CAPÍTOL
Este capítol tracta sobre els capritxos que ens fan precipitar-nos a l’hora de prendre qualsevol decisió ja que després ens podem penedir d’allò que hem fet i no té el mateix valor quant al llarg termini, perquè potser una decisió ens satisfaça en un moment determinat però pot perjudicar-nos a llarg termini.
Llavors, l’ètica ens serveix per a viure millor i saber triar bé, saber triar la bona vida i esta bona sempre que ens relacionem amb altres éssers humans i açò es duc a terme per mitjà del llenguatge ja que només els humans podran ensenyar-nos.
Hi ha moltes coses d’aquest capítol que hem donat a classe, com per exemple la relació amb altres persones. El pensament causal és el primer dels pensaments que ens defineix establir si n’hi ha un problema, la necessitat, què tipus de problema i qui té el problema. El pensament alternatiu és aquell que em permet tindre una pluja d’idees que em puga plantejar o inclús buscar alternatives. I el pensament conseqüencial és aquell que pensa cada una de les idees que tens i les recapacitem per a veure que tipus de conseqüències ens podien succeir amb eixa acció.

V CAPÍTOL
Al quint capítol d’aquest llibre Savater ens intenta explicar com donar-nos la bona vida i ens aconsella per a que solucionem fàcilment els conflictes que se’ns presenten per a així poder viure millor. També diu que les persones podem viure amb poques coses però que no podem viure sense la companyia d’altres persones les quals ens ajudaran a ser persona.
He pogut comprendre que hem de tractar bé les persones perquè després ells ens tracten de la mateixa manera a nosaltres, és a dir, que no hem de tractar les persones com a coses, que són persones i mereixen respecte i que hem de confiar en algú, encara que siga en nosaltres mateixos. També m’ha fet pensar que les coses materials al cap i a la fi són això: coses materials que no poden reemplaçar l’afecte, l’amor, l’amistat o simplement que ens puga donar un altre ésser humà com nosaltres.
Pot pertànyer obres ètiques naturalistes objectives, és a dir, que es considera el bo, la qual cosa beneficia la gent i també li he trobar similitud amb l’endeverisme aristotètics que diu que el fi últim de l’home és la felicitat, tots estan d’acord però no en el que fa feliç a l’home és la felicitat, tots estan d’acord però no en el que fa feliç a l’home la qual cosa ens fa feliços és l’activitat de l’ànima que és el pensament, l’activitat humana, per a ser bo ha de ser d’acord amb una virtut perfecta, i la virtut consisteix a triar sempre e més adequat pera la nostra felicitat. La felicitat requereix saviesa en l’elecció, moderació i constància: no deixar-se portar pel desig i la bona elecció consisteix sempre en un terme mitjà, en la satisfacció raonable.

VI CAPÍTOL
En este capítol diu que no tenim que ser faves, és a dir, no hem de coixejar l’ànim i que el contrari a ser estúpid, és tindre consciència que consta de diverses característiques: saber viure humanament bé, reflexionar sobre si de veritat desitgem el que fem, desenvolupar el “bo gust moral”. Basta sentir repugnància cap al pitjor i acceptar que som nosaltres mateixos els únics responsables dels nostres actes. També parla de l’egoista com algú que només pensa en sí mateix i no es preocupa pels altres: d’això pot sorgir el remordiment que naix de la llibertat.
També crec que és crucial saber reconèixer les nostres errades i cal procurar en cada moment tindre consciència del que cada un fa perquè després ens responsabilitzem del que fem. Respecte a això de que té a veure amb e que hem donat al col·legi en el tema de la introducció a la psicologia, crec que és això de la consciència del que rodeja al subjecte i de si mateix, interior, només accessible pel mateix subjecte.
Són les sensacions, pensaments, etc. Conducta i consciència conformen el comportament humà.
·         Primera consciència espontània, com a conjunt d’activitats i processos interns (percepció, memòria o aprenentatge) per la que el subjecte aconsegueix adaptar-se al medi.
·         Segona consciència, reflecteix que és el conjunt d’activitats per a percebre la nostra pròpia existència i la nostra pròpia mort.

VII CAPÍTOL
Comença com la història de Robinson Crusse que troba a algú en l’illa on està nàufrag. Es planteja el tractar-ho al principi bé perquè puguen arribar a ser amics, sense importar el passat de cadascú, com en la vida real, a algú que ningú que li ha fet quelcom roí en el passat se li ha de tractar igualment com una persona, però desgraciadament o afortunadament, segons com el mirem, hi ha la limitació de comportaments, una persona que és roïna perquè sí, és roïna perquè és desgraciada i llavors arriba a la conclusió que per a tractar una persona com tal, cal posar-te al seu lloc.
Té molta raó Savater quan diu que per a tractar a algú com una persona cal posar-se en el seu lloc. Pense que és així la manera més fàcil en que algú puga entendre a un altre com s’assenta per dins eixe individu.
Diàleg cultura, i el diàleg intercultural suposa:
  •           Presa de consciència de la nostra pròpia tradició.
  •           Distanciament de les herències interculturals.
  •           Redescobriment de la pròpia tradició a partir del ulls d’una altra cultura.
  •          Trobada en profunditat.


VIII CAPÍTOL
En aquest capítol ens diu que la paraula immoralitat s’usa la major part de les vegades per a referir-nos al sexe, encara que el sexe no tinga res d’immoral a menys que es faça per a fer mal o anar en contra d’algú.
Obtenim l’alegria, els puritans són els que jutgen el sexe i creuen que el bo, és el que els dóna el plaer, per això creuen que és immoral. La meua opinió és que no crec que quelcom natural del cos humà com és aquest desig siga una immoralitat.  També pense que els joves som els que hem de disfrutar de la vida sempre que no fem mal a cap persona ni tampoc a nosaltres mateixos.
Epicur distingeix tres tipus de desitjos:
  1. -          Desitjos naturals i necessaris: els que viu d’acord amb la natura és sempre ric, el que viu d’acord amb les opinions és sempre pobre.
  2. -          Desitjos naturals i innecessaris: naixen del desig de diverses persones. És natural el desig de menjar però no és de buscar aliments.
  3. -          Desitjos no naturals ni necessaris: naixen de les opinions dels insensats. Busquen el luxe.


IX CAPÍTOL
Comença parlant-nos dels polítics i les seus fames, ja que és una persona pública i li cacen millor els defectes però simplement és un polític que ha sigut triat per la societat i simplement per ser paregut a eixa societat és humà.
Ens parla de la diferència entre política i ètica. L’ètica és la recerca de la bona vida, mentre que la política pretén aconseguir el bé a un conjunt de persones.
Aquest capítol m’ha fer reflexionat molt també. Els polítics són individus com nosaltres i poden equivocar-se, però també els hem triat perquè actuen de la manera més responsable possible i a vegades no ens adonem d’aquest.
Crec que el que més ha de veure este fragment del llibre amb la filosofia és l’utilitarisme que diu que la millor definició és ‘la mateixa felicitat per al nombre més gran de persones’.
Si el bo és útil, per a què ha de ser útil? Per a qui? Ha de ser útil i per a la felicitat que en aquest hedonista. Per a qui? Hi ha una doble resposta:
  •  l’utilitarisme individualista o egoista
  •   l’utilitarisme universalista.

Un dels trets més genuïns de l’utilitarisme és la TEORIA MORAL CONSECUENCIALISTA pel que la bondat o maldat d’una acció no estaria en les accions en si, sinó en les conseqüències que es deriven d’ella.