lunes, 25 de noviembre de 2013

"¿Per qué si tot el que tinc no és propi de la meua cultura hi han distincions?"

Tu cristo es judío,
Tu coche japonés.
Tu pizza italiana,
Tu democracia griega.
Tu café es brasileño,
Tus vacaciones turcas.

 Tus números son árabes,
Tu escritura latina.
Y tu vecino...
¿Un despreciable extranjero?

Hui en dia hi ha una gran diversitat cultural. En el segle XXI les cultures estan estretament mesclades, però així i tot la base de la nostra cultura és molt més fort que les aportacions d'altres que ara estan i formen part de nosaltres. Estes cultures, els seus costums, tradicions es mescla amb la nostra, que encara que siga la majoritària, cada una manté la seua pròpia identitat.
Açò pot portar conseqüències negatives com poden ser el racisme o la xenofòbia. La RAE definix racisme com a exacerbació del sentit racial d'un grup ètnic, especialment quan conviu amb un altre o altres, i definix xenofòbia com a odi, repugnància o hostilitat cap als estrangers.



Al meu parer hauríem de saber respectar, ja no sols a persones de diferent color, sinó també a les persones de distinta ideologia, que pensen de forma diferent de la pròpia, ja que com bé diu la imatge tots estem compartint diferents aspectes que des de fa molt han passat a formar part de la nostra persona. I encara que el racisme i la discriminació racial s'estenguen per tot el món, tots hauríem de reflexionar respecte d'això i ser conscients de difondre i practicar que tots els sers humans som iguals. Tu que penses? Tu també tens la solució.


PRECEPTE DEL MES DE NOVEMBRE

“No et preocupes, al final tot ix bé; i si no ix bé és que no és el final” Shakespeare 

Els esdeveniments que ens passen ens afecten de diferent manera segons les persones. Quan no estem ben emocionalment les coses les veiem de manera terrible.

Hem de tindre pensaments positius i convéncer-nos a nosaltres mateixos, al nostre cor, que no hi ha res tan roín com nosaltres arribem a imaginar-nos. No hem de lamentar-nos, l'important és seguir avant, buscar altres camins, tindre esperances, il·lusions!



viernes, 8 de noviembre de 2013

L'HABITACIÓ DE FERMAT

L'habitació de Fermat és una pel·lícula que conta la història que quatre matemàtics són citats amb sobrenoms per a resoldre un misteriós enigma. Açò serà una prova d'intel·ligència en què ells mateixos coneixeran el seu verdader quocient intel·lectual, però que a més de reflexionar en el camp de les matemàtiques també ho faran respecte a problemes personals que els lleven el son a cada un d'ells. 
La pel·lícula comença amb la recepció d'una misteriosa carta que arriba a les mans de quatre destacats matemàtics. 
La carta contenia una invitació a casa d'un cert Sr. Fermat qui els invitava amablement a un cap de setmana, esta deia així: 

"Si és vosté capaç de resoldre la següent endevinalla, la qual cosa no dubte, serà invitat a una reunió de cap de setmana amb les ments matemàtiques més enginyoses. Atentament, Fermat." 

L'endevinalla corresponent a esta carta, era una seqüència de números, en els que havien d'endevinar a quin patró obedec:

5-4-2-9-8-6-7-3-1

Coneixes la resposta? Posat que potser hauries pogut anar tu també i ajudar-los a resoldre les endevinalles que l'enigmàtic i curiós Fermat els anirà proposant.
Arriba el gran dia, i cada un acudix al lloc on els havien citat. Tots menys u. Fermat. 

  1. Hilbert: elegant matemàtic amic de les endevinalles i entusiasta dels jocs d'enginy. Este personatge, meticulós i obsessionat amb els xicotets detalls, no tarda a descobrir una oculta relació entre dos dels invitats. 
  2. Galois: brillant universitari de caràcter impulsiu que utilitza el seu èxit per a seduir les xiques. Després de cinc anys dedicats a demostrar una conjectura matemàtica, un enemic anònim aplana la seua habitació i li destruïx tot el seu treball.
  3. Olivia: intel·ligent jove que manté una actitud distant. Manifesta un sospitós afany per respectar les estrictes normes de la reunió i ocultar una turbulenta història del passat. 
  4. Pascal: inventor descuidat i decadent a la vora de l'alcoholisme. Quan l'habitació es convertix en una trampa mortal, no tarda a confessar el delicte que va cometre en el passat pel qual intenten venjar-se d'ell. 



Estos quatre personatges són citats al costat d'un llac. A les 7 en punt de la vesprada, un cotxe comença a parpellejar a l'altre costat de l'aigua. Amb ajuda d'una barca, aconseguixen arribar al punt de partida de l'esperada reunió, però no hi ha res, només una PDA programada que els indicarà com arribar fins a un magatzem de gra. Este últim lloc mencionat, serà on transcórrega tota la trama de la pel·lícula.
Esta tot abandonat menys una curiosa habitació prou luxosa, amb una taula just per a començar a sopar, però no ho faran ja que tots ells estan esperant a l'inquietant Fermat. Quan arriba tots es posen a sopar, donant per entés de que ell era l'amfitrió. Però s'equivocaven, tot estava preparat per un d'ells quatre. En especial del que més experiència se suposava que li havia donat la vida pels seus anys: el vell Hilbert. Ell és el que els planteja una sèrie de problemes a què hauran d'anar donant-li respostes, mentres es troben en una habitació les parets de la qual aniran minvant cada vegada més si no aconseguixen resoldre tots els problemes plantejats per ara conegut i verdader amfitrió. Però no és açò l'única cosa que han d'esbrinar; també han de donar-se compte de què és allò que els unix, per què tenen relació uns personatges amb altres, i el que més els preocupa a ells, per què volen assassinar-los?

QUÈ HE APRÉS?

Citant alguns valors, vaig a reflectir allò que he aprés del film:

  1. Egoisme. Tots som molt egocèntrics, ens basem només en allò en el que creiem que més ens va a beneficiar sense tindre en compte als altres, sense pensar en el que suposa centrar-te i tancar-se en un mateix. Açò en la pel·lícula ho podem observar en tots els personatges, açò és el que els porta a cada un d'ells a estar en eixa habitació i no altres persones. Han sigut egoistes, han volgut aspirar a més sense ser conscients del que es jugaven, de que si quelcom no eixia bé pel que fóra, es quedarien sense nada...
  2. Intel·ligència. Els quatre matemàtics són molt intel·ligents. Probablement el seu coeficient intel·lectual, mesurat amb diverses proves presenten uns resultats magnífics. Però la intel·ligència és quelcom difícil de definir. Hi ha qui diu que simplement és el que mesuren els test d'intel·ligència, encara que és evident que eixa definició circular no és vàlida i que es tracta d'un poc més del que ens indiquen eixes proves. A mi m'agrada més pensar en la intel·ligència com a capacitat d'adaptació física i social, amb la qual cosa tenim la capacitat de relacionar-nos i de satisfactir també als demés, no es només una cosa personal, sinó conjunta, perquè aleshores, de què serviria tindre molta intel·ligència si després no téns a ningú a qui mostrar-li els teus coneixements?
  3. Fama. Molts d'ells, especialment, Hilbert i Gaus se centren el fama. U és capaç de planejar a la perfecció l'assassinat de quatre jóvens només per no tindre la fama de ser la primera persona de descobrir la Conjectura de Goldbach; i el més jove dels dos, més del mateix, vol la fama ja que fa que flirt més amb les xiques, aconseguix cridar l'atenció del seu ex... Però, aleshores, jo afig: de veres penses que la fama et va durar per sempre? De veres creus que la fama et va fer millor persona, et va a fer realment feliç? Moltes vegades vivim amb una vena als ulls, per això és important saber diferenciar les coses i les situacions que ens envolten i saber qual hi ha que quitar-se eixa vena, el més important, fer-lo abans de que siga tard.


QUÈ TE A VEURE AMB LA FILOSOFIA?

Les matemàtiques estan relacionades amb la filosofia, ja que fa ús de la ment i del pensament per a resoldre els seus problemes i proves.
La filosofia aplica el mateix concepte, és a dir, utilitza les reflexions per a resoldre els problemes plantejats al llarg de la nostra història.
Amdues són ciències que necessiten de la ment per a donar solucions al possibles interrogants.



Cristinateoria

Des de fa temps porte pensant que podria afirmar que tinc teories que tenen a veure amb la meua vida diària, i bé, esta és una d'elles: 


Tots sabem que una vegada dormits, somiem i que depenent de com ho interpretem podem cridar-los comunament sons o malsons. Crec que tots els dies algun dels nostres pensaments, preocupacions, satisfacciones... Després el subconscient és capaç de plasmar-ho dormint, ja que el cervell sempre està en activitat.






domingo, 3 de noviembre de 2013

UNA MENT MARAVELLOSA

Un dels valors d'esta pel·lícula és que mostra el patiment que l'esquizofrènia causa als que la pateixen i a les persones del seu entorn, especialment a causa de l'estigma i la discriminació que rodegen la informació. L'experiència de tindre esquizofrènia és realment complexa d'entendre per a qui no l'ha patit i la pel·lícula reflecteix bé el més important de l'esquizofrènia, com els seus símptomes o la percepció que poden generar les persones quan els experimenten.

RESUM
Una ment meravellosa és una pel·lícula que ens conta la interessant i a la vegada tràgica vida de John Nash qui a simple vista pot parèixer una persona sana, propietària d’una ment prodigiosa i amant dels números, però al llarg del film podem observar que el protagonista sofreix una malaltia anomenada esquizofrènia i que li convida a crear el seu propi món on està acompanyat per altres personatges com Charles o inclòs la seua petita neboda, qui són productes de la seua imaginació. Però amb la ajuda de les persones que l’envolten i que volen el millor per a ell, com la seua dona o el seu metge, aconsegueix superar eixe món al qual estava presoner durant molts anys.


COMENTA LA PEL·LÍCULA 
1. Comenta els aspectes que més t’han cridat l’atenció de l’època d’estudiant de John Nash.
Els aspectes que més m’han cridat l’atenció són els següents:
  1. 1 La forma que té John Nash d’intentar desxifrar i resoldre els problemes matemàtics com per exemple en les finestres.
  2. 2 Lo mal que es van portar els seus companys en la seua època d’estudiant.
  3. 3També el temor que es pot passar John intentant fer i desenvolupant el projecte.
  4. 4La constància que posa John Nash per fer alguna cosa fins que l’aconsegueix, per exemple fer un projecte fins que li donaren el treball com a professor en la universitat.
  5.    També m’ha cridat l’atenció que John no assista a classes perquè diu que açò embota la ment.

2. Comenta els aspectes que més t’han impressionat de la pel·lícula i de la personalitat de John Nash.
DE LA PEL·LÍCULA:
  1.  L’amor i tots els sentiments que sent la seua esposa cap a ell, perquè l’ajuda en tot moment, fa tot allò que està en les seues mans per a que John es cure i també que mai el va abandonar.
  2. També em va impressionar molt quan estaven en la cafeteria de la universitat i tots li van donar les seus plomes com a reconeixement de que va aconseguir el major obsequi o èxit de la seua vida.
  3. Altra cosa que m’ha cridat molt l’atenció ha sigut que al finalitzar la pel·lícula li van donar el premi Nobel.

DE JOHN:
  1. Un dels aspectes que més m’ha impressionat ha sigut la capacitat que té Nash de crear, en la seua mentalitat i en la seua imaginació, uns personatges que estan completament fora del món real.
  2. Altre aspecte és la gran voluntat que té John d’aconseguir oblidar-se de totes les imaginacions que es crea i que finalment aconsegueix oblidar-se.
  3. També m’ha impressionat molt com arriba a adonar-se de què és veritat que certes persones no són reals, s’adona gràcies sobre tot, a la nina perquè ella mai creix i sempre està igual sempre es troba de la mateixa forma.

3. Qui es Charles? (El seu company d’habitació) Què representa? I la nina?
Charles Herman és un personatge de la seua imaginació, ell es creu que és el seu company d’habitació en la universitat. En certa manera, Charles, li dóna recolzament en tot el que fa, és com el seu germà i l’ajuda a no quedar-se tots els dies dins de la seua habitació o en la biblioteca intentant resoldre problemes matemàtics... sinó que de vegades ix amb els seus companys de la universitat, de festa, a tomar unes copes...
La nina també es una persona imaginària, es suposa que és la neboda de Charles Herman perquè els pares d’aquesta van morir a un accident de tràfic i Charles va tindre que fer-se càrrec d’ella.
John li té molt afecte a la nina i aquesta moltes vegades li anomenava ‘el tito John’.

4. Com es pot saber si el que percep John es real o forma part de l’esquizofrènia? On comença i on acaba la realitat?
A primera ullada no es pot saber, perquè John té molta capacitat de crear els personatges en la seua ment d’una forma molt real. Després quan ell ja sap que certes persones no existeixen, que tan sols són un fruit de la seua imaginació, comença a desconfiar de persones desconegudes i d’aquelles que ells sí que coneix i que són reals: els pregunta cada vegada si ell també veu a la persona. Jo crec que així és la única forma de saber si el que John percep és real o no.
La realitat comença quan està amb la seua esposa i el seu fill i acaba quan li tornen a la ment totes aquelles coses i persones imaginàries perquè no sap quan eixir d’eixe món llunyà a la realitat.

5. Per què es un “bicho raro”?
Al principi li tractaven com a un “bicho raro” perquè John tenia unes formes molt peculiars i estranyes d’investigar, resoldre problemes i fer es seus projectes. També el tractaven com un “bicho raro” perquè el veien parlar a soles, perquè feia coses que no eren normals a la vista dels altres i perquè moltes vegades es reia sense companyia. Però totes aquestes persones ignorants no sabien el que feia formava part de la seua malaltia, que ell no s’adonava de totes eixes coses perquè vivia en el seu propi món imaginari en el qual ell era un agent secret i tenia una gran quantitat d’amics que no eren animats.

6.  Per què les seves relacions socials són tan dolentes?
Són dolentes principalment perquè mai pot saber si el que veu forma part de la realitat o no, però la relació amb la seua esposa és una de les més dolentes ja que ella al principi no sabia que John era esquizofrènic i quan va anar passant el temps ella cada vegada es sentia pitjor perquè el protagonista del fim passava cada instant al seu món al qual ella no tenia accés, amb eixes persones fora de la materialitat i amb totes eixes accions que no tenien molt de sentit.
Quan van tenir un fill, ell no li tractava especialment bé, no li feia molt de cas i no passava molt del seu temps fent-li companyia. Aleshores la seua dona volia ajudar-lo però tots els seus actes eren inútils, perquè ell tornava a caure i tornava al seu concepte de món propi.

7. Du la ciència a les relacions humanes?
No, perquè les relacions humanes són el conjunt d’interaccions que es donen en els individus i això és el que permeteix que es comuniquen els éssers humans i que expressen lliurement els seus sentiments. Ja que la ciència és el conjunt de coneixements que s’articulen els uns amb els altres amb els quals s’obtenen racionaments i experimentacions.
En tot cas serien les ciències socials les que s’ocupen de l’estudi del comportament de les persones.

8. Per què el duen al psiquiàtric?
El duen al psiquiàtric perquè té una malaltia anomenada esquizofrènia i John es crea un món imaginari en el seu cap on ell és un agent secret al qui li van posar un codi dins del braç i que té que fer com uns projectes que després tenia que enviar mitjançant una bústia. També creia que els russos el perseguien perquè volien matar-lo. A més, es va imaginar que tenia un company d’habitació en la universitat anomenat Charles Herman i que aquest tenia una neboda.
Aleshores el van portar a aquest metge especialitzat en la seua malaltia a fi de recuperar-se i oblidar-se d’aquelles fantasies.

9. Comenta alguna d’aquestes frases:
“Lo real no está aquí (señalándose la cabeza) sino aquí (señalándose el corazón)”
Tu pots pensar i imaginar moltes coses, però tot això només és fruit de la teua capacitat d’imaginar. El que verdaderament importa són els sentiments que tens i expresses cap a altres persones.
“Hay varias soluciones para un mismo problema”
Tu també pots recórrer sempre a altra alternativa per a resoldre el problema. Algunes vegades agafaràs el bon camí i altres et tocarà agafar el camí roí. Encara que sempre has de fer-ho de la millor manera.
“No hay nada seguro, es lo único que sé”
La vida no és res segura en cap aspecte, ja que és molt variable. No pots creure que sempre vas a tenir alguna cosa segura perquè en qualsevol instant tot pot canviar i ports quedar-te sense allò que creies que tenies.

10. ¿Quina relació té la pelicula amb la filosofia?
Té relació perquè per una part tracta el concepte de la persona humana, segons açò la dignitat humana es basa en la persona, tal i com és aquesta. Trobem a un Nash ple de saviesa amb uns coneixements molt important per a la humanitat, però que observa les coses des d’una perspectiva diferent amb la imaginació.
Per altra banda trobem a Alicia que ens mostra la part humana amb el sentit més profund, és a dir, la ètica, fent d’aquesta manera que es profundisca l’ésser humà, ja que la relació que té amb Nash és autèntica.

Opinió personal

La pel·lícula em va paréixer boníssima, ja que el tema que tracta i com ho tracta és molt interessant. El fet de que una persona amb tal intel·ligència i habilitats numèriques siga esquizofrènic ens diu que ningú està immune a estes horribles malalties.


EL PETIT PRÍNCEP

En primer lloc “El petit príncep” al meu parèixer pel que he llegit, és un llibre carregat de gran valor filosòfic i que ens fa reflexionar davant tots els aspectes de la vida en este món que l’apoderat la cobdícia i el poder.

RESUM
Aquest llibre a simple vista ens pot parèixer infantil, ens narra la història d’un “aviador” descontent i incòmode en la societat actual. Davant d’eixe desconformisme, decideix viatjar amb el seu avió per tal d’allunyar-se de les persones gran, ja que ell es sent inferior i diferent davant el punt de vista general de tots aquells que l’envolten. Durant els seus viatges el seu avió impacta en mig del desert africà. Mentres intenta arreglar la seua avioneta, coneix a un xicotet nan, el príncep, que procedeix de l’asteroide B612. Mentrestant l’aviador arregla el seu medi de transport, el príncep li narra les seues experiències als altres planetes fins arribar a la Terra que va arribar fa un any. Tot seguit d’escoltar les seues paraules i de l’aviador reparar l’avió, el petit protagonista se’n va de tornada al seu volgut asteroide.



QUÈ T’HA FET PENSAR?
“El petit príncep” és un llibre que fa referència a la falta d’imaginació de la societat contemporània. En la història es pot apreciar una descripció de les diferents versions i sobretot visions  del ésser humà (poder, obligació, egoisme...). Estes visions queden reflectides en els diferents viatges que realitza el petit príncep al llarg del seu trajecte. El personatge realitza aquestes aventures perquè considera que la seua forma de vida és monòtona, rutinària i solitària. Una flor au que naix en el seu planeta és el motiu pel qual trenca el seu ritme de vida i comença uns viatges a altres planetes per a adquirir experiència dels planetes que els envolta.
El llibre en fa pensar de primera mà com l’autor fa una crítica indirecta a la falta d’imaginació de la societat contemporània d’eixe moment. Un exemple clar d’aquest fet seria quan l’aviador mostra la seua obra mestra a les “persones grans” i els pregunta si s’havien espantat al vore-lo, però ells es queden estranyats i el pregunten per què tindrien que espantar-se d’un barret quan en realitat havia dibuixat una serp menjant-se a un elefant. Això demostra que l’aviador té un punt de vista de la realitat molt diferent al de les persones major o adultes, ja que l’aviador pesava que totes les coses que l’envolten tenien alguna explicació i que en canvi, per als adults, és esgotador donar una explicació. Tot i que l’aviador havia viscut molt i prop dels adults, la seua opinió sobre ells sempre era la mateixa i per això va realitzar el seu trajecte en avioneta, en un lloc, per a no contagiar-se de la visió d’eixa societat que tant odiava i l’incomodava, i convertint-se en una persona gran i per altra banda viatger perquè sentia que no encaixava en eixe cercle on tot el món feia el que feia per obligació i no per gust.
Aquestes idees que desenvolupen els personatges ens fa pensar en que aquesta societat, tothom es preocupa per si mateix, sense importar ningú i donar una imatge d’una humanitat egoista consumista. La cosa del petit príncep és diferent ja que ell realitza el seu desplaçament a altres planetes per a eixir del seu ritme de vida rutinari, avorrit i solitari. Estes característiques fan que al seu planeta es plantegen moltes preguntes però no obtenen resposta i açò és el que l’incita a deixar el seu xicotet asteroide.
El pensament del príncep ens aplega al coneixement filosòfic i a la filosofia en sí, ja que per a indagar hi ha que preguntar i preguntant s’aplega a la veritat (el príncep té moltes preguntes).
L’altra visió del príncep es fa referència als viatges que realitza als altres planetes, que en la meua opinió reflecteix les diferents visions del món actual, i que aquestes versions solen ser aspectes negatius de la societat de hui en dia.
En els seus diferents viatges coneix a uns diferents personatges on els que cadascun tenia una característica però tots reflectien el mateix: lo buida que és la vida quan es creix.
En primer lloc va aparèixer la figura d’un rei. Aquest dóna a entendre el poder que ha corromput la societat i així és el rei, que considera a totes les persones iguals i les utilitza per al seu benestar. Açò ens fa pensar que no es déu d’utilitzar a les persones com a medis per a la teua satisfacció pròpia i que quan uno siga capaç de jutjar-se a si mateix, després que jutge als demés.
Després el príncep es troba amb un vanitós que seguidament de veure el seu comportament (un personatge que només busca l’admiració dels demés sense importar-li de qui) ens preguntem per a què serveix que t’admiren. El vanitós és egocèntric, que mai es cansa de ser el centre d’atenció.
En tercer lloc, es troba a un borratxo, un ser viciós a la beguda i que beu per a oblidar els seus problemes en comtes d’afrontar-los, es refugia en l’alcohol i demostra que renuncia a ser ell mateix i passa a ser dominat per el terror dels seus problemes.
Més endavant visita un home de negocis, descuidant la seua salut i centrant-se a soles en el seu treball. Açò ho entem com a paradoxal, ja que ninguna d’eixes estreles l’anava a ser útil. En canvi el príncep en el seu planeta sí que cuidava les seues coses que si que l’eren útils, lo qual ens fa pensar en què lo que verdaderament importa es allò útil.
El següent personatge que es troba és el primer personatge, un farer, que no dóna a entendre una actitud egocentrista, però si que reflecteix un dels aspectes d’eixa societat contemporània: el treball, ja que realitzava la seua feina pel simple fet que havia de fer-ho. Açò ens dóna a entendre dues coses: que el seu treball no causa transcendència en ell, ja que vol dormir i l’únic que fa és encendre el far i que el  seu treball no té ninguna repercussió per a ningú, no serveix per a res.
En el sisè planeta es troba un geògraf, el qual ens dóna la sensació de tindre molts coneixents i que s’ha dedicat a estudiar tota la seua vida sense importar-li la aplicació d’estos. Per això entenem que el seu estudi és inútil i el príncep li recrimina que ha de reflexionar ja que els estudis són un medi per trobar uns objectius.
 Els últims personatges dels planetes són ja de la Terra. El príncep aplega a la Terra i es troba a molt personatges, la serp per exemple com a símbol del coneixement i té uns actes més enllà del bé i del mal. També es dóna compte que la seua flor no és l’única al vore un gran jardí. Açò fa pensar que la flor del petit príncep té un valor molt personal en ell, ja que es considera afortunat per tindre alguna cosa única. Més endavant, apareix una rabosa amb el que descobreix el valor de la amistat i en que el príncep s’adona de que això feia especial a la seua rosa. Cal destacar una frase en la que diu: “Només es veu be amb el cor, lo essencial es invisible als ulls”. A més a més, es topa amb un mercader, aquest venia pastilles que suprimirà la set en cinquanta tres minuts, però el príncep li reclama que: “Si jo disposara de cinquanta tres minuts per a gastar, caminaria tranquil·lament cap a una font”. Açò ens fa pensar que cada cosa té que fer-se al seu temps i que no es pot suprimir alguna cosa que és natural en l’home. Tot el seu recorregut dóna a entendre que la felicitat la podem trobar ajudant als demés. Això és reflectit en cada ú dels viatges quan els comenta a la resta la realitat mitjançant preguntes. Al preguntar i per tant, per saber, el príncep també es sent útil i feliç.

A més vaig a nombrar alguns dels valors que apareixen a aquest llibre:
  1. -          El sentit de l’amistat .
  2. -          El sentit de la justícia quan diu “És molt més difícil jutjar-se a un mateix que als demés”.
  3. -          La importància que tenen els xicotets detalls, que  moltes vegades no li donem importància ni el valor que realment tenen quan en molts casos son els que marquen les grans diferències.
  4. -          El sentit d’autoritat ja que el poder sempre exigeix ser respectat, no es tolera la desobediència.
  5. -          També ens trobem amb la vanitat, on la gent es creu que és digne de ser elogiat i admirat.
  6. -          La importància que té el temps, on es veuen reflectides en les frases: “ No estàvem contents a on estaven” i al que li contesta: “Ningú està mai content on està”, tan sols els xiquets ho saben, per això de la importància de la innocència.
  7. -          La responsabilitat.
  8.  -    El sentit de la vergonya, j que mai reconeixem les nostres errades


QUÈ TE A VEURE AMB LA FILOSOFIA?
La conclusió més destacada que tenim d’aquest llibre és l’ús de la filosofia. Podem veure al llibre l’ús del mètode maièutic i analític lingüístic per part del príncep per a resoldre les interrogants que el planteja la vida. Mitjançant el mètode maièutic realitzem preguntes que donen lloc al diàleg i a través d’aquest apleguem a la veritat. El príncep no dubta en preguntar per a arribar a la veritat. Però a l’hora de formular preguntes hem de ser conscients de la nostra experiència en la vida. També apareix el mètode empirista, concretament el mètode inductiu ja que hi ha una implicació per part dels sentiments i imatges que dóna a entendre el protagonista. El petit príncep és un llibre que té una actitud filosòfica ja que ens mostra el seu desig irreprimible de saber, un desig que comença en el mode de mirar les coses com si foren noves, originals, estranyes...

Un llibre amb un sentit filosòfic en la que ens diu que moltes vegades el que veiem no és la realitat i per a trobar la realitat hem de preguntar i fer-nos preguntes.