miércoles, 30 de abril de 2014

PRECEPTE D'ABRIL


CÓM SER FELIÇ?

He comprés que per a ser feliç es necessita amar; acceptar la vida com ve; disfrutar del xicotet, com un bes de bon dia cada matí, i del gran, com un viatge amb la teua família o amics; conéixer-me a mi mateixa i acceptar-me així com sóc: amb les meues manies, els meus defectes (que no ens són pocs) i amb les meues virtuts (que dic jo que alguna que una altra tindré); sentir-me volguda i valorada per aquells que em rodegen i em volen, però també voler i valorar; tindre raons per a viure com si cada dia fóra l'últim i esperar que després d'una tempestat arribe la calma. 
També he aprés que la felicitat brolla en el cor, amb 25g de l'afecte, 25g de tendresa, 25g de sinceritat i 25g de comprensió. Que són instants i moments de plenitud i benestar; que està unida i lligada a la forma de veure la gent i de relacionar-se amb ella; que sempre està d'eixida i que per a tindre cal gaudir de pau interior.

Però el més important és, que he comprés que la felicitat no és una meta, sinó un estil de vida.


viernes, 18 de abril de 2014

MEMENTO

1.       Comenta els aspectes que més t’han cridat l’atenció de la història
Allò que més m’ha sorprès és que la història de Sammy Jankis siga la seua pròpia, que la seua dona hagués sobreviscut a la violació i que el sofriment de la dona de Sammy, haja sigut la seua pròpia dona la que ha sofrit. Es descobreix que Sammy, tan nombrat, és un estafador i qui va matar la seua dona, inintencionadament, fou Leonard.
Per tal de demostrar açò cal fixar-se en dos moments clau d’a penes uns segons, aquests moments són quan Sammy està internat, durant un segon és Lenny el que està internat i que en realitat Lenny no persiga la seua dona, sinó que li passa una injecció d’insulina.
També hi ha una altra situació que em crida l’atenció i aquesta és quan per exemple Natalie i el treballador de l’hotel s’aprofiten de la malaltia de Lenny.
Altre moment de la pel·lícula que m’ha impactat ha sigut el punt al que arriba la tristesa de perdre una persona volguda. Lenny sent un gran dolor i necessita sentir-la prop, com si encara estiguera però més endavant és dona compte de què la vida segueix i tracta de passar pàgina cremant les seues coses.
Finalment cal destacar el complex sistema que elabora de notes, tatuatges i fotografies que idea per tal de tindre una vida organitzada amb la possibilitat d’arribar al culpable de la mort de la seua dona.

2.       Comenta els aspectes que més t’han cridat l’atenció de la personalitat de Sammy, Lenny i la dona de Sammy
Lenny
Allò més destacable és l’amor que sentia per la seua dona, un amor que era molt gran i put, ell faria qualsevol cosa per ella. La recorda com si fora perfecta. Tota la seua vida gira entorn a vengar la seua mort.
Té una gran seguretat en ell mateix, creu que té el control de la seua vida, i no va gens mal. Abans de l’accident destaca com una persona ordenada i ordenada. Molt observador i amb molts recursos per al seu treball, i açò serà una peça clau per afrontar la seua malaltia.

Sammy
Pareix un home tranquil i amable, no pot crear nous record com Lenny, però es sorprenent com pot recordar coses difícils, com posar-li la injecció a la seua dona, si les ha aprés abans de l’accident. Lenny compren més tard com hauria de sentir-se aquell home, era un bitxo raro.

La dona de Sammy
És una dona normal i corrent que vol al seua home i l’accepta tal i com és. La situació de la investigació comença a canviar-ho tot a fer-li dubtar. Açò fa que comence a destruir per dins. Dubta si Sammy fingeix. Si no fora així acceptaria al nou Sammy però el no el té tan clar. Comença a provar a Sammy, volia recuperar al seu home que ella volia. És destacable el treball incansable per recuperar a Sammy, però la desconfiança que sent també és important. Fins que el deixa a soles, i això sí que em pareix molt egoista.

3.       Per què la pel·lícula avança cap arrere?
La línia temporal de la pel·lícula és un tant complexa.
La pel·lícula comença pel final i va donant sal cap arrere. També hi ha algunes escenes en blanc i negre que avancen amb normalitat. El resultat d’açò és que primer veiem les conseqüències d’alguna cosa i després entenem les seues causes.
El director el que vol és fer que ens sentim com es sent Lenny i ens fa entrar en la seua vida i fer que desconfiem de tots. A més el que fa amb aquesta història és aconseguir més realisme.

4.       Lenny vol demostrar que els problemes de memòria de Sammy no són físics, sinó psicològics, per no pagar el tractament.
Descriu el tipus de proves a que es sotmès Sammy i els resultats, quins són els resultats?
Leonard investigava fraus en els segurs, vol descobrir que la malaltia de Sammy és mental. Els metges diuen que existeix una malaltia que és la pèrdua de memòria recent. Per això Lenny decideix fer-li probes. La prova consistia en que Sammy tenia uns objectes damunt d’una taula dels quals tenia que fer tres. Alguns donaven la corrent i altres no, per tant, per repetició, calia que aprenera quins donaven la corrent i així evitar-los. El resultat és que Sammy no pot aprendre la repetició i aleshores la seua malaltia és psicològica i no respon als condicionaments i per tant, el segur no incubria la malatia.

5.       Quina espera la dona de Sammy al posar a prova el seus marit?
La dona li posa dos proves, amb elles vol comprovar si en realitat fingeix. Per a la primera es basa en els instints bàsics com la fam. Demana a Sammy que amague menjar per la casa i després deixa de donar-li menjar per a que anara al lloc on havia amagar el menjar, però la resposta va ser negativa.
Més tard quan Lenny li diu que el problema és mental i que podria tornar a ser el d’abans, decideix posar-li la prova definitiva per a vore si es pot curar o acabar el sofriment.
La dona li demana que li posa la injecció. Ella està segura de que ell la vol i per tant, si tantes injeccions poden matar-la mai deixaria que ocorrerà si el problema no fora irreversible. Ella només volia saber la veritat per a esperar al Sammy que era un passat no molt llunyà, o voler al nou Sammy.

6.       En la pel·lícula el protagonista defèn que la memòria no és una font objectiva d’informació sinó una interpretació que deforma la realitat. Lenny, es recolza en els fets, estàs d’acord amb ell?
En la meua opinió potser que Lenny tinga part de part de raó. La memòria no és sempre una font objectiva. Nosaltres podem influir en els records, canviar de manera inconscient les coses que hem vist que han passat per allò que ens agradaria que haguera passat.
Amb els fets açò no passa, els fets són font segura i reial però pot canviar també la forma d’interpretar-los.
Però per a Lenny els fets poden variar ja que només depèn d’allò que té apuntat i en allò apuntat poden influir molts factors així com entendre sense poder contratar allò que posa i la possibilitat de manipulació.

7.       Parla de la funció de la memòria i el record a la pel·lícula
Subestimem aquelles coses que tenim i que potser si no les tinguérem la nostra vida no seria la mateixa.
La memòria i els records es podria dir que són el centre d’aquesta pel·lícula. El protagonista no pot crear nous records a causa d’un accident, ara utilitza un conjunt de notes, fotos, tatuatges, per tal de construir una memòria artificial que siga útil per a analitzar les coses que van passant. El protagonista diu que la memòria és secundària, que allò important són els fets.
També veiem el tema dels últims records, i d’una memòria que tenen d’abans de l’accident per la que Sammy posa tots els dies la injecció d’insulina. Una cosa tan insignificant com pot parèixer un record, com a resposta dels condicionants pot en la pel·lícula salvar a la dona i es que tota la pel·lícula parla de la memòria i els records i tracta a fer-nos sentir com si no tinguérem memòria.

8.       Parla de l’aprenentatge per instint i per memòria.
A la pel·lícula podem veure com Lenny si que respon als condicionants és a dir, estableix una rutina que ha aprés i que el permet viure. A Sammy no li passa el mateix, tracten que amb una conducta instintiva aplicada per a “sobreviure” aprenga aquells objectes que donen la corrent i els evite.
L’aprenentatge per instint es tracta de conductes instintives que ens permeten adaptar-nos al medi i així sobreviure.
L’aprenentatge per memòria, s’aprén per repetició i és fàcil d’oblidar.
Sammy no desenvolupa cap aprenentatge durant les proves i Lenny ho fa mitjançant un aprenentatge instintiu.

9.       Analitza les següents frases:

-          La memòria desvirtua, los hechos no.
Teddy intenta convèncer a Lenny de que no pot confiar en els seus notes, fotos i demés, totalment, perquè ningú podria tendir-li una trampa. Ningú pot canviar el que ha passat.

-          Como voy a cicatritzar la herida si no siento el paso del tiempo
Al no poder crear nous recors, té un últim record, la ´´ultima cosa que recorda és la seua dona després d’haver sigut violada i ferida fins a la mort.
Després d’açò no ha pogut crear cap record més per això pareix que el temps per a ell no passa, o millor dit, des d’aquell moment, no ha passa.

-          Tu no quieres la verdad
Lenny es menteix a sí mateix, es inventa la veritat, manipula els fets, els informes policials i deixa les dades que li convenen.

-          Hay coses que se saben con certeza: es la memoria que se da por sentado, siento el mundo y a mi mujer
Lenny no pot tindre nous records, no obstant això té una memòria prèvia i una percepció de la realitat. És una memòria innata i que tot el món té, està basada en els seus records passats.

-          No me acuerdo de olvidarte
Lenny està cremant les coses de la seua dona en un intent desesperat d’oblidar-la. Pensa que així aconseguirà oblidar-la però aquest és l’últim record que té abans de perdre la memòria i per això creu que cremant les coses és el únic mode d’oblidar-se d’ella.

-          Teddy dice la verdad y él apunta: no te creas tus mentiras
Al final de la pel·lícula veiem com Teddy conta a Lenny tota la veritat. Ja havia matat al John G que va matar a la seua dona, però la història de Sammy és en realitat la seua.
Lenny es sent utilitzat i per això escriu “No te creas tus mentiras”.


10.   Què relació té la pel·lícula amb la filosofia?
La pel·lícula té relació amb els temes de psicologia, de la percepció i l’aprenentatge dels que hem estat parlant.
Veiem que la memòria serveis per a aportar el passat al nostre present mitjançant la conducta i el coneixement.
El protagonista de la pel·lícula no té memòria recent i per tant no pot crear nous records. Per això no té la percepció de què el temps passe.
Açò afecta també als seus esquemes perceptius. Lenny té el seu propi punt de vista, tot allò que percep i les noves experiències que viu deuries d’afergir-se als seus esquemes perceptius. Els esquemes s’aprenen i es milloren amb experiència. Lenny no pot millorar el seu esquema perceptiu. Aquest respon a les sensacions i experiències que tenia abans de perdre la memòria. Lenny canvia i es converteix en una persona diferent però ell es sent com si fora encara l'antic Leonard.
També part de relació amb el tema de l’aprenentatge. Veiem la diferencia entre Sammy i Lenny en que Sammy no responia als condicionants, és a dir, no reaccionava davant d’un aprenentatge instintiu mentre que Lenny si ho feia.



domingo, 6 de abril de 2014